Aanschaf airco?


In BHT-NIEUWS nummer 15 van september jl. – toen we die warme augustusdagen net achter de rug hadden – vroegen wij u naar uw eventuele ervaringen met airco. Want zo langzamerhand lijkt het geen slecht idee om in huis enige additionele verkoeling te hebben tijdens extreem warme dagen.

Uw reacties
Wij ontvingen onderstaande reacties van bewoners die zelf al een airco hebben aangeschaft:

“Wij hebben sinds 2015 een TOSHIBA-airco, die door een goed en betrouwbaar bedrijf is geleverd. Tot op heden hebben wij geen problemen gehad. Wij hebben een D-woning, die  in de zomer goed warm is, maar dankzij de airco is het goed uit te houden. Bovendien kunnen wij met dit apparaat ook de huiskamer in de winter  verwarmen.  Wij verbruiken dan ook  zeer weinig  gas voor  verwarming  en dat is een enorme besparing!!!! Deze installatie  kostte destijds 1.800 euro, maar zal nu wel iets duurder zijn. Indien er meerdere liefhebbers zijn is er misschien  een lagere prijs te bedingen.”

“Wij hebben een airco gekocht. Een verplaatsbare met een dikke afvoer naar buiten via de balkondeur. Eerst geïnformeerd naar een voorziening  zoals een rond gat in de glazen wand bij het balkon. Kan wel, maar 3.000 euro!!! Op mijn vraag of hij zijn weekgeld had verloren, kreeg ik geen commentaar. Ik ben naar Hubo aan de Hesseplaats gegaan en heb een plank van 2.40 m lang en 25 cm breed met onderaan een rond gat, waar de slang keurig doorheen kan naar het balkon en die plaats ik keurig tussen balkondeur en sponning. Kind doet de was. Kosten 10 euro.”

Eén medebewoonster* was bezig geweest met aanschaf en al redelijk ver in het proces, maar uiteindelijk is zij toch (nog) niet tot aankoop overgegaan. Zij had SOR om toestemming gevraagd en die ook gekregen onder de nodige voorwaarden. Voor uw informatie vindt u hieronder de brief van SOR.

* Update 17/12/20 bij voorgaande alinea. Deze bewoonster meldt dat zij inmiddels een firma opdracht heeft gegeven bij haar een airco te plaatsen (in januari 2021). Zij zegt: “Niet zo simpel, omdat er ook in beton geboord moet worden (door een ingehuurde ‘boorder’). Dat is helaas alleen in de type F-flats noodzakelijk.”

Bovenstaande bewoners zijn bereid het een en ander nader toe te lichten. Als u daarin geïnteresseerd bent, stuur dan even een mail naar Roelien voor hun gegevens.

Wat overigens ook een punt van aandacht is, begrepen wij, is mogelijke geluidsoverlast. Ook goed om daarop te letten bij eventuele aanschaf.

Eigen initiatief
De bewonerscommissie heeft besloten dat zij niet het initiatief gaat nemen voor een gezamenlijke aanpak, want ieder heeft zo zijn eigen wensen en behoeftes. Mocht u aanschaf overwegen, dan heeft u in ieder geval deze informatie en dan weet u dat er bewoners zijn die u over hun ervaringen kunnen vertellen.

3.11.2020