Bijzondere boeken

(door Lex Drieduite)

Bij Boekhandel Snoek op de Meent haalde ik onlangs twee bestelde, bijzondere, boeken op die voor medehuurders met Rotterdamse roots (maar ook voor anderen!) zeer de moeite waard zijn: 

Kiosk in de stad van Jacques Beljaars en Thomas Rouw: een pil van 352 bladzijden met beschrijvingen en plaatjes van anderhalve eeuw kiosk-geschiedenis. Het gaat niet alleen over krantenkiosken, maar ook over bloemen- en snackkiosken. Bijvoorbeeld over Snackbar Peppie en het Mysterie van de Binnenweg. Zowel binnen- als buitenlandse voorbeelden. En natuurlijk veel aandacht voor De krantenkiosk. In de buurt waar ik ben opgegroeid, stond op het Burg. Meineszplein een krantenkiosk. Krantenkoppen lezen en bij het ouder worden ook kijken naar de pikante voorbladzijden van De Lach en Piccolo. In het boek natuurlijk ook aandacht voor de kiosken in het buitenland.

Hij ging als een ander mens de Pijp uit – gasten en hun verhalen. Het derde boek over de ‘Bierhandel’ de Pijp, een Rotterdams monument in de Gaffelstraat op nummer 90. Het boek zou oorspronkelijk in 2023 verschijnen bij het 125-jarig bestaan. Toen de Pijp ook getroffen werd door de sluiting van de horeca besloot de Vereniging de Pijp 1898 de uitgave naar voren te halen en er verscheen in mijn ogen een fantastisch boek met herinneringen van gasten. Natuurlijk een voorwoord van onze burgemeester en daarna een grote variatie in verhalen en foto’s. Plus ieders favoriete menuschotel van de Pijp. Bram Peper, Youp van ’t Hek, Dick van Wensveen en vele andere vaste klanten van dit restaurant van 70 m2 = 68 couverts en aanschuiven naast elkaar.  

Lezen: een mooie vorm van tijdsbesteding in coronatijd als die ene gast die je per dag mag ontvangen, om 20.30 uur is vertrokken!