Feit of fictie?

In deze toch al zo bizarre tijd moeten we niet alleen bedacht zijn op babbeltrucs en andere vormen van oplichting, maar worden we helaas ook steeds vaker geconfronteerd met zogenaamd nepnieuws: misleidende en onjuiste informatie in de vorm van een nieuwsbericht. Nepnieuws wordt verspreid om er geld mee te verdienen en ook om de publieke opinie te beïnvloeden. Er zijn vele onderwerpen waarover nepnieuws de ronde doet en een daarvan is – uiteraard – het coronavirus.

Ook in de Binnenhoftoren ontkomen we er niet aan. U heeft ongetwijfeld wel eens een bericht of berichten online gelezen of in uw brievenbus gevonden waarbij u uw twijfels had.

Hoe kunt u nepnieuws herkennen? Deze poster met tips van de rijksoverheid kan u daarbij misschien helpen.

Verder heeft SeniorWeb een interessant artikel over dit onderwerp gepubliceerd op haar website. Klik hier om het te lezen. (SeniorWeb is een landelijke vereniging die als doel heeft senioren digitaal vaardig te maken.)

Nepnieuws bestaat en is van alle tijden, daar is weinig aan te doen. Naast vertrouwen op ons eigen gezonde verstand, is het goed ons ervan bewust te zijn dat berichten, filmpjes, foto’s en geluidsopnames tegenwoordig zo goed gemanipuleerd kunnen worden dat ze (bijna) niet meer van echt te onderscheiden zijn. Want een gewaarschuwd mens…..