Graaf in Moskou, Amor Towles

(door Wil Fux)

Sinds maart vorig jaar vult Frank Poorthuis elke dag een column in het AD. Poorthuis is een van de hoofdredacteuren van de krant en omdat hij erg slechte longen heeft, koos hij vanaf het begin van de coronacrisis ervoor om in zelfquarantaine te gaan, puur om zichzelf te beschermen tegen het virus.

In zijn columns beschrijft hij hoe dat in het leven van alledag gaat, thuis werkend en in een gezin met twee kleine kinderen.

In een van zijn columns beveelt hij een boek aan van de Amerikaanse auteur Amor Towles: Graaf in Moskou. Kort beschrijft Poorthuis waar het over gaat: in de jaren 20 verblijft een Russische aristocraat noodgedwongen permanent in hotel Metropol in Moskou. De Bolsjewistische machthebbers willen dat hij in dat hotel blijft wonen en er niet meer uitkomt. Doet hij dat wel, dan zal hij gearresteerd en geëxecuteerd worden. De graaf verbleef al een tijdje in dit hotel in een zeer luxe suite, maar dat was na dat vonnis meteen afgelopen, hij moest naar de zolder verhuizen naar een kale dienstbodekamer.

Maar de graaf zat niet bij de pakken neer en begon die kamer meteen in te richten naar z’n eigen smaak. Hij ging verder met z’n leven, maar nu beperkt tot de muren van het hotel, een overigens zeer luxe quarantaineplek, met twee restaurants, een koffie- en een gewone bar, een grote balzaal, een kapper, een wasserette en een kleermaker.

Dat hotel bestaat echt en je kunt er bij wijze van spreken via Booking.com op dit moment een kamer boeken.

Frank Poorthuis heeft specifiek dit boek in deze lockdowntijd aangeraden, omdat die Russische graaf eigenlijk ook in quarantaine zat. Net als wij kon hij de deur niet uit om een verjaardag te vieren bij vrienden of naar een dansvoorstelling in het vlakbij gelegen Bolsjojtheater te gaan. Maar het lukt de auteur om in bijna 500 pagina’s op boeiende wijze te vertellen hoe het de graaf lukt om, ondanks alle beperkingen, positief te blijven en er het beste van te maken en het lukt Towles dan ook nog om van dagelijkse belevenissen van de graaf een zeer leesbaar en zeer onderhoudend boek te maken.

En oh ja, Poorthuis meldt ook nog dat dit boek het favoriete lockdownboek is van Camilla, de echtgenote van prins Charles. Voor wat het waard is.

Mocht u nieuwsgierig zijn geworden, het boek is nog te koop bij Donner voor € 9 en te leen bij de Rotterdamse Bibliotheek.