In het licht van Aelbert Cuyp

(door Wil Fux)

Aelbert Cuyp: Rivierlandschap met ruiter en vee (detail); ca. 1660

Wie is de bekendste Nederlandse koeienschilder? Velen van u zullen op Paulus Potter komen – denk aan zijn beroemde stier. Maar na een bezoek aan het Dordrechts Museum zal menigeen een andere naam noemen: Aelbert Cuyp. De tentoonstelling in Dordt laat zien hoe bedreven deze geboren Dordtenaar was in het weergeven van koeien in het Nederlandse landschap van de 17e eeuw. En dat laatste is best bijzonder, want anders dan veel andere kunstenaars was Cuyp geen reiziger. De enig bekende reis die hij ooit gemaakt heeft was naar Nijmegen en Kleef. Wel heeft ook hij berglandschappen geschilderd, maar dat was niet uit eigen waarneming.

Het thema van de tentoonstelling, Het licht van Cuyp, is de relatie met Engeland. Tijdens zijn leven heeft hij z’n doeken vrijwel uitsluitend aan klanten uit de omgeving van Dordt verkocht. Buiten Nederland was hij onbekend, maar in de 19e eeuw kwam daar verandering in. Toen werd bij de Engelse adel zijn werk, zoals we nu zouden zeggen, een hype. Iedereen wilde een Cuyp in huis hebben, omdat men het licht in de zonovergoten landschappen zeer op prijs stelde. Het werd zo erg, dat er eind 19e eeuw geen Cuyp meer in Nederland te vinden was. Pas vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw kwamen ze weer beetje bij beetje terug.

Al die schilderijen van Cuyp in Engeland zorgden ervoor dat nogal wat Engelse kunstenaars zich door zijn werk lieten inspireren. Daarom hangen er in de tentoonstelling ook werken van o.a. Turner, Constable en Gainsborough.

Wij hebben erg genoten van deze prachtige tentoonstelling. Al op weg ernaartoe kom je in de stemming door al die koeien die in de berm van de weg liggen. Er is een mooie audiotour gemaakt, maar ook bij schilderijen wordt veel uitleg gegeven.

Lollig is een filmpje op de website van het museum: er loopt een als Aelbert Cuyp verklede man op de gelijknamige markt in Amsterdam en die vraagt aan bezoekers en marktkooplui of ze hem kennen of dat ze de naam Aelbert Cuyp kennen. Niemand weet het, zelfs niet de marktkooplui die in die straat wonen. En als hij verklapt dat hij schilder is, denken ze allemaal dat hij uit Amsterdam komt.

Als u besluit om het Dordrechts Museum te bezoeken en u heeft de Rotterdampas, dan is de entree gratis en hoeft u zelfs de toeslag van € 7,50 niet te betalen (wat met de Museumjaarkaart wel moet). Veel plezier!

14.10.2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.