Laat uw stem horen!

Medio maart gaan we allemaal weer naar de stembus voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Een belangrijk moment, want we hopen natuurlijk dat onze stem zal bijdragen aan de vorming van een stabiele regering die verder kijkt dan de neus lang is. In verband met corona zijn er ditmaal meer mogelijkheden om uw stem uit te brengen, want het stemmen moet uiteraard zo veilig mogelijk gebeuren. Wat die mogelijkheden zijn leest u hieronder.

Stemmen op 15, 16 en 17 maart

Behalve op woensdag 17 maart, kunt u ditmaal ook stemmen op maandag 15 en dinsdag 16 maart, om drukte te voorkomen. Op 17 maart zijn in Rotterdam ruim 400 stembureaus open. De stembureaus het dichtst bij onze toren zijn Zernikeplaats 500 (zoals vanouds) en ditmaal ook het WION sportcomplex, Max Planckplaats 300.

U kunt ook vervroegd uw stem uitbrengen, namelijk op 15 of 16 maart bij een van de ruim 40 stembureaus verspreid over de stad. Op die dagen bevindt het meest nabije stembureau voor ons zich in de Joliottoren, Joliotplaats 2.

De stembureaus zijn open van 7.30 uur tot 21.00 uur. Vergeet niet behalve uw stempas ook een identiteitsbewijs mee te nemen.

Op alle stembureaus zijn uitgebreide maatregelen getroffen om veilig te kunnen stemmen. Bekijk hier een filmpje hoe dat in z’n werk gaat.

U ontvangt uiterlijk een week voor de verkiezingen een kandidatenlijst met alle kandidaten en partijen die meedoen en een overzicht met de locaties waar u (vervroegd) kunt stemmen.

Druktemeter
Als u wilt weten hoe druk het is bij een bepaald stembureau, kunt u dat online bekijken. Selecteer hier de dag en het stembureau waar u gaat stemmen. U ziet dan de openingstijden en wat de actuele drukte is. Ook ziet u hier aan welke toegankelijkheidseisen het stembureau voldoet. Alle informatie over de stembureaus in Rotterdam vindt u hier.

Stemmen bij de (auto)stemstraat

Als u vanwege corona niet bij een stembureau wilt binnenstappen om te stemmen, kunt u ook vanuit de auto of met de fiets uw stem uitbrengen bij de stemstraat. Dat kan op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 maart, van 7.30 tot 21.00 uur. De stemstraat die voor ons het meest dichtbij is, is: P & R Meijersplein, Fairoaksbaan 300, 3045 AS Overschie. De andere is in IJsselmonde. Zie ook deze pagina op de site van de gemeente Rotterdam.

Stemmen per post

Bent u 70 jaar of ouder, dan kunt u ook stemmen per post. Uiterlijk 11 maart ontvangt u een briefstempakket. Daarmee kunt u per brief stemmen en daarin wordt uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat. Klik hier als u alvast wilt kijken hoe u dat moet doen. In het briefstempakket vindt u een briefstembiljet, een envelop met de tekst ‘briefstembiljet’, een retourenvelop en een uitleg over briefstemmen. Op deze pagina vindt u een filmpje over het stemmen per post (even omlaag scrollen) en daaronder ook vragen en antwoorden over dit onderwerp, bijvoorbeeld over de betrouwbaarheid van stemmen per post.

U kunt uw briefstem in een brievenbus van PostNL doen. Dat dient uiterlijk 12 maart vóór 17.00 uur te gebeuren. U kunt uw briefstem ook afgeven bij een afgiftepunt. Die zijn op werkdagen open van woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart van 09.00 tot 17.00 uur en op woensdag 17 maart van 07.30 tot 21.00 uur. De afgiftepunten vindt u op deze kaart. Voor ons zijn de Joliottoren, Joliotplaats 2 en LCC Romeynshof, Stresemannplaats 8 de meest nabije afgiftepunten.

Als u toch nog vragen heeft over het stemmen per brief, dan kunt u ook bellen met de telefonische informatielijn 0800 – 1351. Deze telefonische hulplijn is 7 dagen per week geopend van 08.00 tot 20.00 uur.

Iemand machtigen

Als u niet zelf naar een stemlokaal wilt of kunt gaan, bijvoorbeeld omdat u als gevolg van het coronavirus tot een risicogroep behoort of omdat u ziek bent of op 17 maart tijdelijk in het buitenland, dan is het mogelijk een andere kiezer voor u te laten stemmen. Dit heet stemmen bij volmacht. Als u een andere kiezer voor u wilt laten stemmen, kunt u kiezen uit twee soorten volmachten: een onderhandse (dat kan nog op de dag van de verkiezingen) of een schriftelijke (het verzoek daartoe moet uiterlijk 12 maart vóór 17.00 uur bij de gemeente ontvangen zijn). Lees hier hoe u iemand kunt machtigen.

Stemmen in een andere gemeente

U kunt ook in een andere gemeente stemmen als u op de bewuste data niet in Rotterdam bent. U heeft dan wel een kiezerspas nodig. Deze kunt u online aanvragen. U kunt ook langsgaan bij de verkiezingsbalie in de stadswinkel, Coolsingel 40. Dat kan vanaf 15 februari tot uiterlijk 12 maart 17.00 uur. De verkiezingsbalie is op werkdagen geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Neem een geldig identiteitsbewijs mee. Vanwege de coronamaatregelen vraagt de gemeente u eerst een afspraak te maken. Dat kan vanaf 15 februari.

Nog vragen?

De website van de gemeente Rotterdam – die vindt u hier – biedt uitgebreide informatie over de verkiezingen en de stemmogelijkheden in Rotterdam. Voor wie daarna nog vragen heeft: bel 14010 en kies vervolgens 9 als het keuzemenu wordt opgesomd.

Uiteraard heeft ook de Rijksoverheid een uitgebreide website over de verkiezingen, klik daarvoor hier.