Mijn verkiezingsdag

Op woensdag 16 maart was onze medebewoner Lex Drieduite lid van het stembureau in het sportcomplex van R.K.C. WION. Hieronder vindt u zijn verslag:

“Toen op woensdag 16 maart de drie op 05.20 uur ingestelde wekkers afliepen begon mijn verkiezingsdag. Bij het opstaan bedacht ik dat ik waarschijnlijk de enige in de Binnenhoftoren was die op zo’n tijdstip naast zijn bed stond, maar ja, je hebt je aangemeld voor het stembureau, dus gaan…. Om 06.15 de deur uit en op naar de kantine van de korfbalvereniging WION. De beheerder was volgens de overeenkomst met de gemeente Rotterdam al vanaf 05.00 uur bezig alles op orde te brengen: stemhokjes, kratten met alle papieren, drie lege stembussen, affiches, enzovoort. Tegen 06.45 kwamen nog 4 leden, waaronder de voorzitter, binnen; het resterende lid, student, om half 11! Alles uitpakken tot en met appels, frisdrank, snoepjes, etc. van de gemeente Rotterdam. En om te kijken of alles liep (het was tenslotte de eerste keer dat ook voor de nieuwe Wijkraad moest worden gestemd), proefdraaien met de leden van het stembureau.

En vervolgens vanaf 07.30 uur wachten op de “echte” stemmers. Om 08.00 uur waren er al vijf geweest. En het bleef heel langzaam druppelen, qua opkomst. Aan het eind van onze dagdienst (16.00 uur) hadden we net de 200ste kiezer “gevierd”. Toen Marion kwam stemmen, vertelde ik haar dat er iemand had gesproken over de bekende actie van v.d. Vrande: woensdag = tompoezendag. Wie Marion kent, zal niet verrast zijn toen zij een half uur later voor de tweede keer bij het stembureau verscheen met een doos tompoezen!

Bijzondere zaken? Onze kandidaat voor de nieuwe Wijkraad, Jos Sens, kwam met echtgenote zijn stem uitbrengen. VIP-bezoek dus. Verder iemand met een al jaren verlopen paspoort; even terug naar huis voor een beter papier om toch te kunnen stemmen. Het viel me ook op dat de 16- en 17-jarigen die hun stem mochten uitbrengen voor de Wijkraad, in ieder geval niet verschenen in ons stemlokaal. Wel mensen die wilden stemmen op de wijkraad, maar niet in Ommoord woonden. Dus op naar de eigen wijk.

Wij werden om 16.00 uur afgelost en de tweede ploeg kon aan de slag tot 22.00 uur. Daarna moesten de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter de stembussen naar Ahoy brengen en kon de beheerder alles opruimen zodat de kantine van WION weer voor WION beschikbaar was.

Morgen weten we per stembureau hoeveel mensen er hebben gestemd; vorig jaar was ons totaal 650. Ik ben benieuwd.

Ga ik een volgende keer weer? De tijd zal het leren….”

(Lex Drieduite)

17.3.2022

3 gedachten aan “Mijn verkiezingsdag”

  1. Leuk verslag Lex!
    Misschien wil ik over vier jaar ook wel meedoen.
    Prettige werktijden;
    Heerlijke versnaperingen; én
    Goed resultaat qua opkomst, vergeleken bij de rest van Rotterdam!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.