Ommoord was ooit een veenplas

Donderdagavond 19 mei vertelde Wim Heistek ons over het prille begin van Ommoord en hoe het verder ging. Aan de hand van veel historisch materiaal, waaronder oude landkaarten en foto’s, legde Wim uit hoe de plek waar we wonen er honderden jaren geleden uitzag en wat er daarna allemaal is gebeurd om te komen tot waar we nu zijn.

Met name voor de Ommoorders onder ons een feest van herkenning: de namen van de verschillende torens en ‘plaatsen’ vlogen ons om de oren. Met af en toe een discussie over het betreffende jaartal, de betreffende plek of het betreffende gebouw. Erg leuk, al die reacties uit de zaal en de niet-Ommoorders zijn weer een stuk wijzer geworden.

Zo zagen we bijvoorbeeld een foto waarop de metrolijn nog een klein stukje doorliep richting de Arrheniustoren, met een heuse (en niet ongevaarlijke) oversteekplaats tussen het ‘versstraatje’ van ons winkelcentrum en de overkant. Ook vond er ooit een concours hippique plaats bij het winkelcentrum en omdat daarvoor geen vergunning werd verleend, bedacht men slim een iets andere opzet en dat het dan maar ‘paardenbraderie’ moest heten. Toen kwam de vergunning er wél.

Natuurlijk besteedde Wim ook aandacht aan de bouw van de Binnenhoftoren. Deze startte in 2006 en ging met nogal wat strubbelingen gepaard, waarvan het faillissement van de aannemer niet de minste was. Daardoor ontvingen de eerste bewoners pas in maart 2010 hun sleutel, veel later dan gepland. In september gaan wij stilstaan bij 12,5 jaar Binnenhoftoren.

We kijken al met al terug op een boeiende en gezellige avond en bedanken Wim voor het maken en presenteren van dit interessante verhaal!

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Ommoord, kijk dan zeker ook eens op onze pagina Historie Ommoord waar u een hele serie verhalen vindt van Wim.

21.5.2022

Eén gedachte over “Ommoord was ooit een veenplas”

 1. Leuk en zeer interessant!
  Ook goed dat de toehoorders hun expertise op dit gebied mochten inbrengen.
  Dat maakte het geheel extra gezellig en ongedwongen.
  Gelukkig niet alleen maar stil zitten en luisteren…
  Alle hulde voor onze presentator die de presentatie flexibel en vakkundig aan ons voorschotelde!

  Wanneer krijgen we de volgende ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.