Piet Fredriksz 100 jaar

Een honderdjarige, dat is toch nog steeds bijzonder. In de Binnenhoftoren in ieder geval uniek. Mede daarom hieronder een kort verhaal over onze medebewoner op nr. 119: Piet Fredriksz en zijn honderd jaren.

Op 12 juni 1921 werd de heer P.H. (Piet) Fredriksz geboren. Hij heeft een bewogen leven achter de rug. Na een zorgeloze jeugd op Midden-Java als een van negen kinderen, vocht hij als KNIL-militair in de Tweede Wereldoorlog tegen de Japanners. Na de capitulatie belandde hij in een Jappenkamp en moest dwangarbeid verrichten; zo werd hij onder meer te werk gesteld bij de aanleg van de Birma-Siam spoorweg. Na de overgave van Japan werd hij als KNIL-militair ingezet in de strijd tegen Indonesische vrijheidsstrijders tijdens de Bersiap. In die periode verloor hij zijn ouders die slachtoffer werden van de vrijheidsstrijders. Tijdens de tweede politionele actie in 1947 verloor hij ook zijn broer, die op een mijn liep tijdens een patrouille.

Piet trouwde in 1945 en zijn vrouw Ilse schonk hem in de jaren daarna tien kinderen. Eind 1950 verliet hij Java met zijn gezin, met toen vier kinderen, en vertrok naar Nieuw-Guinea omdat vrijheidsstrijders het op zijn gezin hadden gemunt. Toen Nieuw-Guinea werd overgedragen aan Indonesië vertrok hij – in 1962 – naar Nederland. Hij woonde o.a. in Rotterdam en in Standdaarbuiten. Vanaf 1984 ging hij regelmatig naar Australië, waar twee van zijn kinderen woonden. In 1988 emigreerde hij naar Australië, maar hij bracht nog regelmatig ook enkele maanden van het jaar door in Nederland. En uiteindelijk kwam hij weer terug naar Nederland.

Piet Fredriksz is ook wat zijn banen betreft van vele markten thuis: zo werkte hij bij de politie (Java en Nieuw-Guinea), bij het Elektriciteitswezen (Nieuw-Guinea) waar hij de opleiding tot Kommies Comptabiliteit volgde. In Nederland deed hij de cursus elektromonteur sterkstroom en werkte hij als kantoorbediende bij het Bureau Financieel Beheer van de dienst Sport en Recreatie van de gemeente Rotterdam. Toen hij in Standdaarbuiten woonde, startte hij daar een kippenhouderij. Later zette hij met een van zijn zoons een eigen bedrijf op, een technisch handelsbureau.

En nu woont hij in de Binnenhoftoren. Zijn kinderen zorgen goed voor hem en hij noemt zichzelf ‘een gelukkig en tevreden mens’.

De bewonerscommissie feliciteert hem van harte met deze geweldige mijlpaal en wij wensen hem uiteraard nog veel goede jaren toe!

3 gedachten aan “Piet Fredriksz 100 jaar”

 1. Dank u wel voor de felicitaties, jammer genoeg kan mijn opa u zelf niet bedanken vandaar dat ik reageer. Bij deze natuurlijk ook gefeliciteerd met u moeder. Ik hoop dat ze ook een hele fijne dag heeft gehad en dat ze net als mijn opa de honderd mag halen.

  Mvg
  Tamby Fredriksz

 2. Bij deze wil ik namens mijn Opa de bewoners en de bewonerscommissie ook bedanken en met name fam Sens .
  Hij was er heel content mee dat hij niet vergeten is.
  Zijn dank is groot

  Mvg
  Tamby Fredriksz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.