Ra, ra….. beeld met drietand

Bij deze foto vroegen we: Weet u waar dit beeldje staat en wat het voorstelt? 

Het antwoord: Dit beeld vindt u aan de Westerkade in de buurt van de Ballentent. Het stelt een zittende Poseidon voor. In 1989 ontving de gemeente Rotterdam het als geschenk van het Bewonerscomité en Wijkbelangen Scheepvaartkwartier/Het Nieuwe Werk. Het beeld is gefinancierd door schenkingen uit het bedrijfsleven en gemaakt door Tom Waakop Reijers.

De keuze voor Poseidon (de Griekse god van de zee; Romeinse naam: Neptunus) verwijst naar het water en de haven van Rotterdam. Poseidon als almachtige Griekse god is bij kunstenaar Tom Waakop Reijers een elegante figuur geworden, die niet veel van zijn traditionele accessoires bij zich heeft. Geen nimfen of kroon – alleen een enkele staf met drietand, waar de god op leunt, gezeten op een kleine rots, die denkbeeldig boven golven uitsteekt (in dit geval de kade). Het beeld heeft twee kleuren. De rots is uit zwart graniet uitgehakt en Poseidon zelf is van brons dat met een kunstmatige patina groen uitsloeg. In 2010–2011 is het gebied heringericht. Er is een recreatiesteiger aangebracht en de kade is vernieuwd. Poseidon zit nu in een wandelgebied op een vernieuwde vlakke kade, nog steeds kijkend naar het water. Tijdens het springtij in december 2018 zat Poseidon heel eventjes in het water.

Over de kunstenaar: Tom Waakop Reijers (Rotterdam, 1948) is een figuratieve beeldhouwer van mens- en dierfiguren. De door hem gebruikte materialen zijn hout, brons, messing en cortenstaal. Hij is de ontwerper van de Rotterdamse Bokelpenning: een penning die sinds 1994 jaarlijks uitgereikt werd aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de voormalige deelgemeente Noord. De kunstenaar woont en werkt in Rotterdam. Hij is vooral bekend geworden door zijn standbeelden van Joop Zoetemelk (1986) en Coen Moulijn (2009).

Uw reacties: het was kennelijk geen heel bekend beeld. Ook uw redacteur moet bekennen heel wat keren op deze plek geweest te zijn, maar het beeld op de een of andere manier te hebben gemist. Wij ontvingen een reactie van Wil Fux, hartelijk dank!

Wil Fux:
“Het beeld van de huidige ra ra foto staat aan de Westerkade, vlakbij het Park en het populaire havencafé de Ballentent. Het stelt de Griekse God Poseidon voor en uiteraard kijkt hij naar het water van de Nieuwe Maas. Het beeld is geschonken aan de gemeente Rotterdam en gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Tom Waakop Reijers in 1989. Deze kunstenaar heeft van Poseidon een elegante gentleman gemaakt met een wandelstok. Een leuk weetje is dat bij de springvloed in 2018 Poseidon met z’n voetjes in het water zat.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.