Ra, ra….. beeldje

Weet u waar deze fontein met dit bevallige beeldje staat, wat het voorstelt en waarom het hier staat? Dat waren onze vragen bij deze foto.

Het antwoord: u ziet hier de zogenaamde Schürmann-fontein aan de Parklaan.

Willem Schürmann (1877-1915) was een Rotterdamse schrijver en publiceerde onder andere de roman ‘De Berkelmans’ (1906) en het toneelstuk ‘De Violiers’ (1911). Schürmann was populair in een tijd dat cultuur in Rotterdam op een laag pitje stond. De stad was een eeuw geleden vooral in de ban van de explosief groeiende handel en haven. Daarnaast was er op bescheiden niveau aandacht voor variété, (volks)toneel en revue. Het werk van Schürmann sloot aan bij dit kleine beetje culturele belangstelling.

Hij werkte niet alleen als schrijver, maar was tevens kleermaker, waardoor hij het Rotterdamse handelswereldje kende. Hierover liet hij zich uitermate kritisch uit in de familieroman ‘De Berkelmans’. Een jaar later publiceerde hij een familiedrama met een actueel tintje over de Rotterdamse haven gebaseerd op het leven van Lodewijk Pincoffs, de man die aan de wieg stond van de moderne Rotterdamse haven.

Na Schürmanns vroege overlijden werd besloten een gedenkmonument op te richten. Sommigen wilden deze in de Grote Schouwburg vanwege zijn verdienste voor het toneel. Maar anderen gaven de voorkeur aan een grootser en meer openbaar huldeblijk. Het werd een fontein, die buiten staat in de stad (net zoals zijn publicaties over de stad gingen). Vier zuilen dragen een waterbassin waarboven zich een engeltje in brons bevond met een Melpomene-masker (Melpomene is de muze van de tragedie, een verwijzing naar de serieuze kant van zijn schrijfsels). Het randschrift vermeldt de titels van Schürmanns voornaamste werken: ‘De Berkelmans’, ‘Veertig’, ‘Paddenstoelen’ en ‘De Violiers’. De engel bleek vandalismegevoelig en is later vervangen door een fluitspeelster van de hand van beeldhouwer B. Ingen-Housz. Zij staat op vier spuitkoppen, die theatermaskers uit de Klassieke Oudheid voorstellen.

(Tekst Stichting Beeldende Kunst en Openbare Ruimte Rotterdam, BKOR)

Dit was kennelijk niet het makkelijkste raadplaatje. Dank aan de beide inzenders: Marion Drieduite en Jan Waard.

Marion Drieduite:
“Dit beeld heet de Schürmann-fontein (uit 1916) en staat in de middenberm van de Parklaan in Kralingen. De fontein werd opgericht ter nagedachtenis van W.F. Schurmann (geb.1877 overleden 1915). Het staat op een kleine sokkel, vier zuilen dragen een vierkante schaal. Een randschrift op de schaal vermeldt de voornaamste werken/boeken van Schurmann: De Berkelmans, Veertig, Paddestoelen en de Violiers. Zelf ken ik dit beeld niet en ik heb alles gegoogeld!!”

Jan Waard:
“Zo’n twee jaar geleden (kan ook drie jaar geweest zijn) deed ik mee aan een excursie in het Scheepvaartkwartier georganiseerd door het Historisch Genootschap Roterodamum. Wij stonden uiteraard ook stil – met uitleg – bij de fontein met fluitspeelster van de hand van beeldhouwer B. Ingen Housz. Oorspronkelijk stond er een beeldje van een engel op de fontein. De engel bleek echter heel vandalismegevoelig. De fontein is  opgericht als gedenkmonument ter herinnering aan Willem Schürmann. Hij was een Rotterdamse toneel- en romanschrijver. Wanneer je toch in het Scheepvaartkwartier aan het wandelen bent, vind je op de kop van de Veerhaven vijf bustes van bekende Rotterdammers.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.