Ra, ra….. het Nest

Heeft u enig idee wat dit voor kunstproject was en waar het zich afspeelde? Dat was de vraag bij deze foto’s.

Het antwoord: van 16 tot 23 mei 2008 hing ‘het nest’ aan de 14e verdieping van de Weena-toren, een flatgebouw met appartementen en kantoren. Het was een kunstproject van kunstenares-curator/tuinvrouw Anne Mieke Backer voor de destijds nieuwe woonwijk Park Zestienhoven, ontwikkeld in opdracht van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst. ‘Het nest’ was een voorstelling van de Belgische theatermaker Benjamin Verdonck en het Toneelhuis Antwerpen.

Benjamin Verdonck voerde vanuit dit nest een zeven dagen durende performance op. Deze was gebaseerd op parallellen die getrokken kunnen worden tussen mensen en vogels. Vraag mensen wat ze het liefste zouden willen kunnen, en het antwoord luidt: vliegen. Kinderen die zelfstandig gaan wonen, vliegen uit. Ergens passende woonruimte vinden, voelt als een veilig nest. Mensen en vogels. Wonen en nestelen. Onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het grillige nest, dat weerkaatste in het gebouw, was bedoeld om de stad een spiegel voor te houden. Rotterdam bouwt en bouwt. Het nest aan de toren toonde het heikele evenwicht tussen de leefruimte voor de mensen, de economie en de natuur.

Uw reacties: deze foto’s deden bij u geen bel rinkelen. Het was ook een kortdurend project, dat waarschijnlijk vooral aan het Weena en omgeving impact had. Uw redacteur woonde destijds in de Weena-toren en maakte dit evenement derhalve van zeer dichtbij mee. Het was een vreemde gewaarwording wanneer je eronder liep. De acteur die erin zat gooide zo nu en dan takjes en bladeren naar beneden, en je hoorde vogelgeluiden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.