Ra, ra….. markant gebouw

Kent u dit gebouw en kunt u er iets over vertellen? Dat was de vraag bij deze foto.

Het antwoord: De veertien plassen ten oosten van Rotterdam werden tussen 1868 en 1875 drooggemalen. Dit gebeurde met drie zogenaamde benedengemalen in Nieuwerkerk a.d. IJssel, Capelle a.d. IJssel en Kralingseveer die het water oppompten naar het bovengemaal in Kralingseveer, vanwaar het op de Nieuwe Maas werd geloosd.

De foto toont het in 1868 gebouwde Jan Anne Beijerinckgemaal aan de Bermweg in Capelle a.d. IJssel, het enige dat nog bestaat en prachtig is gerestaureerd. Het is vernoemd naar Jan Anne Beijerinck, de hoofdingenieur bij de inpoldering. Het gemaal, gelegen pal naast de Prins Alexanderlaan, is ook vanuit de metro goed zichtbaar.

Hieronder de reacties, met dank aan Marion, Paul en Wil.

Marion Drieduite:
“Deze foto is gemaakt in Capelle aan den IJssel: het Jan Anne Beijerinckgemaal. Met de Historische Vereniging Prins Alexander en de Historische Vereniging van Capelle hebben wij daar regelmatig vergaderd en tentoonstellingen gehad. Je ziet het gemaal vanuit de metro iets voorbij metrostation Schenkel.”

Paul Verhoef:
“Het Jan Anne Beijerinckgemaal aan de Bermweg 13 in Capelle aan den IJssel; gebouwd in 1867 en in gebruik genomen in 1869 t.b.v. het droogmalen van de P.A. polder. Tegenwoordig in gebruik als museum (sinds 1993). Van oorsprong een stoom-/vijzelgemaal. Vanwege de problemen met de fundering in 1899 herbouwd en voorzien van een stoomketel met een centrifugaalpomp. In 1927 werd de stoom vervangen door elektriciteit. Sinds 1991 niet meer in gebruik als gemaal, maar kan in geval van nood nog worden ingeschakeld. Eens per jaar laat men de motoren draaien als test. In de jaren 90 ben ik er een keer op excursie geweest. Zeer indrukwekkend, blijkt ook wel uit de foto.”

Wil Fux:
“Op die prachtige winter rara-foto staat natuurlijk het Beijerinckgemaal in Capelle (maar dan ook net in Capelle, want 2 stappen naar achteren en je staat in Rotterdam). Het is gebouwd in 1867 en een van de weinige overgebleven historische bouwwerken in onze omgeving. Het is ontworpen door ingenieur Jan Anne Beijerinck zelf, die ook het plan ontwikkelde voor de drooglegging van de Alexanderpolder. Op een zeer interessante Wikipediapagina kun je er alles over lezen. Het pand is sinds 1991 niet meer als gemaal in gebruik, hoewel het nog wel als reserve achter de hand wordt gehouden. Wie weet, met al die voorspelde enorme hoosbuien…. Tegenwoordig huist de Historische Vereniging Capelle in het gebouw. Ze hebben er een prachtige tentoonstellingsruimte waar de zusterorganisatie, de Historische Vereniging Prins Alexander, behoorlijk jaloers op is. In september 2019 heeft een afvaardiging uit de Binnenhoftoren de viering van het 150-jarig bestaan bijgewoond (zie diashow hieronder). Toen werd ook een demonstratie gegeven waarbij het (inmiddels sinds 1927) elektrische gemaal werd gestart.”