Ra, ra….. monument

Herkent u dit kunstwerk en weet u waar het staat? Dat was onze vraag bij deze foto.

Het antwoord (van Wil Fux): het was deze keer een treurige rara-foto. Dat groepje kinderen, op die plek, beeldt een drama uit het verleden uit. Wij komen vaak in Hoek van Holland en reizen dan per trein, nu per metro, naar Hoek van Holland Haven. Vandaar lopen we via de Koningin Emmaboulevard naar de Noorderpier en komen dan langs dit monument. En telkens probeer ik me dan voor te stellen wat die kinderen, maar zeer zeker ook de ouders, meegemaakt hebben, maar dat is niet voorstelbaar. Zoals gezegd, het staat in Hoek van Holland aan de Koningin Emmaboulevard, recht tegenover het Vispaleis (waar ze overigens heerlijke kibbeling hebben).

Onderstaande tekst van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vertelt kort en krachtig de omvang van dit drama. In de krant uit die tijd, onder de koffer van het zittende jongetje, staat een artikel over de kindertransporten en een advertentie met het verzoek om geld te storten op de giro van het Joodsche Vluchtelingenfonds 1938.

“Het Kindermonument ‘Channel Crossing to Life’ te Hoek van Holland herinnert aan het kindertransport van eind jaren 30. Het kindertransport redde het leven van ongeveer tienduizend Joodse kinderen. Met een grote operatie werden deze kinderen uit verschillende door de nazi’s bezette gebieden gered. De reddingsoperatie werd opgezet met steun van de Britse regering en vele vrijwilligers. De Joodse kinderen verlieten huis en haard en stapten op een trein naar Engeland alwaar ze door gastgezinnen werden opgevangen. De meeste kinderen zouden hun ouders nooit meer terugzien. Het transport van de kinderen was mogelijk dankzij een nieuwe wet die in november 1938 in Engeland werd aangenomen. Eerder hadden verschillende Joodse organisaties al druk onderhandeld. Zo werd er bijvoorbeeld gesproken met de nazi Adolf Eichmann en de Engelse premier Chamberlain. Bij het toestaan van het Kindertransport bepaalde de Engelse overheid dat de kinderen niet ouder mochten zijn dan zeventien en dat hun ouders niet mochten meekomen. De nazi’s bepaalden onder meer dat de kinderen op het station geen afscheid mochten nemen van de achterblijvers. De kinderen waren onder meer afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, Polen en Tsjecho-Slowakije. Vanuit Hoek van Holland werden ze uiteindelijk per stoomschip naar Harwich gebracht. Vervolgens gingen ze via het spoor verder naar station Liverpool Street in Londen. Architect en kunstenaar Frank Meisler was een van de kinderen die gered werden. Tegenwoordig maakt hij monumenten die herinneren aan het Kindertransport. Het monument is een initiatief van de kunstenaar Frank Meisler en is onthuld op 30 november 2011 door burgemeester Ahmed Aboutaleb.”

(tekst: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Wij ontvingen één reactie, van Marion Drieduite (dank Marion).

Marion Drieduite:
“In januari 2020 wandelde ik met enige leden van de KBO afd. Rotterdam in Hoek van Holland. Langs de Nieuwe Waterweg kwamen wij dit beeld tegen. Het zijn Joodse kinderen die wachten op transport naar de vrijheid.  Dit speelde zich af in 1938/1939. Zie hieronder wat foto’s van mij.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.