Ra, ra….. stukje Rotterdam

De vraag was: herkent u deze plek en kunt u er iets over vertellen?

Het antwoord: deze foto toont de Hoofdweg, tot in de jaren zestig van de vorige eeuw een belangrijke uitvalsweg. Vanuit Kralingen kwam men toen via de Plaszoom op de Hoofdweg, die aansluiting had op Rijksweg 3 naar Gouda en Utrecht. Nadat in die jaren rondom Rotterdam een ruit van snelwegen werd aangelegd, werd ook een aansluiting gemaakt met Rijksweg 3, die daarna Rijksweg 20 werd genoemd.  De Hoofdweg werd een binnenweg.

Na de droogmaking van de polder werden rond 1885 aan de Hoofdweg twee identieke boerderijen gebouwd:  ten westen van de huidige Prins Alexanderlaan boerderij Castor en ten oosten ervan Pollux.  Deze laatste werd in 1974 gesloopt om ruimte te maken voor de aanleg van winkelcentrum Alexandrium, toen nog Oosterhof geheten. Boerderij Castor, goed zichtbaar op de foto, werd in 1980 gesloopt om de vestiging van bedrijven aan de Koperstraat mogelijk te maken. Het huis op de voorgrond staat daar nog steeds, als men vanuit de Prins Alexanderlaan rechtsaf de Hoofdweg oprijdt direct aan de rechterhand.

Hieronder twee foto’s die een indruk geven van de huidige situatie (met dank aan Wim Heistek, die ook de ra,ra-foto aanleverde).

Dit is de hedendaagse Hoofdweg, gezien vanaf de Prins Alexanderlaan. Aan de rechterkant, ongeveer bij de zesde boom, staat nog steeds het huis dat ook op de ra,ra-foto te zien was.

Dit is een recente foto van dat bewuste huis. Het huis is weinig veranderd; de omgeving des te meer.

Hieronder de reacties die we ontvingen; dank Paul en Marion!

Paul Verhoef:
“De Hoofdweg tussen Ommoord en het Lage Land. De oude RW 3 van Rotterdam naar Gouda, eerst uitgevoerd als een klinkerbestrating en later geasfalteerd. Je ziet hier het gedeelte tussen de P.A.-laan en de A16. Het huisje op de voorgrond staat daar nog steeds. Waar de boerderij staat bevindt zich nu een rij industriepanden. Het kantoorgebouw op de achtergrond is de gemeentewerf Koperstraat. Toen ik in 1968 bij de gemeente Rotterdam kwam werken, was deze al in gebruik. Links achter dit gebouw staat (stond?) nu een testlocatie voor Corona. Tineke heeft zich daar 2 maanden geleden laten testen. De Koperstraat heeft inmiddels wel een drastische verandering ondergaan, het is nu een en al industrie- en kantoorpanden wat je daar ziet.”

Marion Drieduite:
“Ik denk dat deze foto heel lang geleden gemaakt is langs de A20 richting Rotterdam tussen Moordrecht en afslag Nieuwerkerk aan de IJssel.”