School met volkstuintje

Lex Drieduite reageert op het artikel van Wim Heistek over de school in vroeger tijden:

“Prima stuk met veel herkenningspunten. Mijn lagere school was eerst in de Rauwenhoffstraat en verhuisde na twee jaar naar de Adriaen Millerstraat. Dat was een vooruitgang: de basisverdieping was voor de jongens en de eerste verdieping voor de meisjes, helemaal nieuw voor ons. Bovendien was er voor velen een miniem volkstuintje op de binnenplaats beschikbaar. (Foto hieronder: Lex (li) met zijn broertje Joop in 1946; Lex zat in de 3e en Joop in de 1e klas.)

Het echte grote werk kwam later, via de HBS aan de ‘s-Gravendijkwal: een groter volkstuintje aan de Essenburgsingel. Volop mogelijkheden voor radijs, peen, sterrenkers, enzovoort. En inderdaad ook ik kreeg in de laatste klas van de lagere school les in de Franse taal met een aantal anderen die “voorbestemd” waren voor het toelatingsexamen voor de HBS. Toch veel plezier van gehad, want in de 1e klas van de HBS-A won ik met een opstel een prijs van de Académie Française aan de Heemraadssingel. En daar stond ik in mijn korte broek met mijn moeder mijn prijs op te halen: De kleine Prins, uiteraard in het Frans.

Vanaf de vierde klas schakelde de HBS over op het Dalton-onderwijs: veel meer eigen verantwoordelijkheid, ook ten aanzien van de volgorde van het flexibele vakkenpakket. Met 5 jongens en 2 meisjes gingen we aan de slag; in de vijfde klas bleven alleen de jongens over die allen slaagden in 1955 voor het eindexamen.

Ook wij kregen dansles onder leiding van Meijer & Fils, op school, met meisjes van de Mecklenburg MMS. En de diverse bals onder andere in Palace met het Dutch Swing College van Peter Schilperoort. De D.S.C. bestaat dit jaar 75 jaar en dat wordt uitbundig gevierd.

En daarna op naar de Nederlandsche Economische Hoogeschool, toen gevestigd aan de Pieter de Hooghweg in Rotterdam. En lid van het Rotterdams Studenten Corps. Dat duurde twee jaar en was mede door de combinatie geen succes. Later dubbel en dwars ingehaald. Maar dat is weer een ander verhaal…..”

10.5.2022

Eén gedachte over “School met volkstuintje”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.