Tips voor Thuis

Deze pagina is gestart in 2020, toen we door corona min of meer aan huis gekluisterd waren. Hoewel we er sinds begin 2022 weer op uit kunnen zonder belemmeringen, is ‘gewoon lekker thuis’ zo af en toe ook best fijn. Lekker lezen, een legpuzzel, een kruiswoordpuzzel of crypto, creatief bezig zijn of……..  Hieronder hebben we nog wat tips voor u.

Heeft u tips of leuke ideeën die hier zouden passen? Laat het ons weten. Alvast bedankt!

Luistert u wel eens naar een podcast? Dit is een soort radio-uitzending op internet: een interview bijvoorbeeld, een fictief verhaal, muziek of een documentaire. Podcasts zijn erg populair, want u kunt ernaar luisteren op uw smartphone, tablet of laptop waar en wanneer u dat wilt. De onderwerpen zijn legio. De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast.  Op de site van de Consumentenbond wordt duidelijk uitgelegd wat een podcast is en hoe het werkt. Uiteraard zijn er enorm veel apps om uit te kiezen. Zo kunt u bijvoorbeeld de app NPO Luister downloaden: een gratis app voor alle podcasts van de Publieke Omroep. Ook op MAX Vandaag vindt u een aantal interessante podcasts. Kortom: zeker de moeite waard om eens te proberen!

Even terug in de tijd: zwemmen in Rotterdamse wateren in zomers van zo’n 50, 60 jaar geleden. Hier vindt u enkele foto’s. Nog meer nostalgie: de Nederlandse versie van Woodstock: het Holland Popfestival aan de Kralingse Plas. Bekijk deze twee filmpjes om nog even in die tijd te duiken.

Misschien leuk om eens naar te luisteren: Janny van der Heijden (bekend van Heel Holland Bakt) gaat op zoek naar eetherinneringen in de podcastserie ‘de Smaak van Vroeger’. Ze reist kriskras door Nederland om herinneringen op te halen bij mensen die hier smakelijk over kunnen vertellen. Wat kwam er vroeger dagelijks op tafel en waar werd naar uitgekeken?  Meer informatie en doorkliks naar eerdere afleveringen vindt u hier.

Kijken naar voetbal of naar een leuke film met een lekker knabbeltje of drankje erbij. Altijd goed. Toch kunnen al die lekkernijen ongemerkt zorgen voor extra pondjes. Op Plus Online vonden we tips voor lekkere snacks en drankjes die minder gewicht in de schaal leggen.

In de zomer, als het soms buiten én binnen warm is, dan is die warmte soms hinderlijk aanwezig wanneer u gaat slapen. Op Plus Online lazen we tips om toch te kunnen slapen als het maar niet wil afkoelen. U vindt ze hier.

Scheurmail Rotterdam heeft in de loop van 2021 een podcastserie gepubliceerd met tien afleveringen over karakteristieke Rotterdamse kunstwerken, bruggen en gebouwen. Zeer de moeite van het beluisteren waard. Informatief en met een kwinkslag. Kijk hier om naar de pagina te gaan vanwaar u de podcasts kunt beluisteren.

Even een beetje nostalgie, mijmeren over ‘vroeger’? Dat kan met de ‘special Nostalgie’ op de site van PlusOnline, met verschillende artikelen waarin wordt teruggekeken op de kindertijd. En weet u nog wat er vroeger op het leesplankje stond? Doe mee met de quiz!

Het Scapino Ballet Rotterdam bestond in 2021 75 jaar. Om dit te vieren heeft Scapino een uitgebreide tijdlijn gepubliceerd, van 1946 tot nu, met opmerkelijke verhalen en uniek beeldmateriaal: foto’s en video’s. Scapino ontleent zijn naam aan de gelijknamige schelm uit de Venetiaanse Commedia dell’Arte. Deze witgeschminkte figuur, gekleed in een wit kostuum, treedt in elke voorstelling op. Hij vormt een brug tussen de kinderen en de dansers op het podium.

Ter gelegenheid van de opening van de vernieuwde Coolsingel in 2021 maakte het Stadsarchief Rotterdam een podcast over deze beroemde Rotterdamse straat. Tijdens het luisteren kunt u afbeeldingen bekijken die de verhaallijn volgen. Klik hier voor de podcast en meer informatie.

Heeft u zin om weer eens wat nieuws te leren? Dat kan met een van de tientallen gratis cursussen die u kunt vinden op de site van MAX Vandaag. Van Tekenen en Creatief schrijven tot Digitale fotografie, Woonstyling, Klusjes in huis en Italiaans of Spaans. En zo zijn er nog veel meer. U kunt elke cursus volgen wanneer het u het beste uitkomt, er is geen actuele begeleiding. Dus helemaal zelf, in uw eigen tijd. Bekijk hier het totale overzicht.

Er zijn tegenwoordig heel wat spelletjes die je online kunt spelen en waarbij je geen medespelers nodig hebt. Wij vonden op SeniorWeb tips voor een aantal van zulke spelletjes. U kunt ze gratis spelen. Kijk hier voor meer informatie. Veel plezier!

Voor de ‘echte’ Ommoorders onder ons is de Facebook-pagina Ommoord retro misschien interessant. Hier worden foto’s en herinneringen gedeeld aan Ommoord toen en soms ook nu. U vindt de pagina hier.

Wil Fux las in de lockdownperiode een boek dat hij zeer de moeite waard vond. Het speelt honderd jaar geleden, maar sluit qua onderwerp zeer goed aan bij de situatie in de coronajaren; het gaat namelijk over een vorm van quarantaine. De titel is Graaf in Moskou en het is geschreven door Amor Towles. Lees hier de recensie van Wil.

Als u geïnteresseerd bent in de historische context van bepaalde recente ontwikkelingen of nieuwsfeiten, dan zijn de website en de gratis wekelijkse nieuwsbrief van IsGeschiedenis misschien iets voor u. IsGeschiedenis bestaat sinds 2011 en biedt – naast historische achtergronden bij het nieuws – ook veel informatie over personen en gebeurtenissen die de geschiedenis vormgaven. Op de homepage van de site kunt u zich inschrijven voor de gratis nieuwsbrief. Op de site vindt u ook rubrieken als ‘historische fouten in films’, ‘de achtergrond van onze uitdrukkingen en gezegden’ en ‘historische recepten’.

Dit filmpje is wereldwijd al door meer dan een miljoen mensen bekeken. U ziet een speciaal transport over water van Rotterdam naar Amsterdam, vastgelegd met een timelapse camera die op 30 meter hoogte aan het transport is bevestigd. Het filmpje laat u in 10 minuten de hele vaartocht zien, die circa 24 uur duurde.  Rechtsonder in beeld ziet u telkens de locatie van het transport en welke brug wordt gepasseerd. En dat zijn er heel wat, te beginnen met onze eigen Hef. De film is gemaakt in 2013, maar staat i.v.m. rechten pas sinds kort op YouTube; u vindt het hier. De muziek die u hoort is van Dvorak: symfonie nr. 9. Als u wilt zien waar het transport uit bestond, kijk dan hier, op de site van de makers (daar staat het filmpje overigens ook). Scroll even omlaag, dan ziet u een foto.

Heeft u geen zin, tijd of gelegenheid zelf een museum te bezoeken, bekijk dan eens de site MuseumTV. Hier vindt u meer dan 500  korte documentaires die u meenemen naar toonaangevende musea en kunstinstellingen. De collectie wordt iedere maand uitgebreid met meer video’s. Op de site vindt u ook de Top 10 video’s: korte documentaires die een uniek verhaal vertellen of een bijzondere collectie tonen. U vindt hier de site van MuseumTV en hier de Top 10 video’s.

Misschien kijkt of luistert u weleens naar het programma Vroege Vogels (tv: NPO2 – nieuw seizoen start op 7 april 2024, 19.25 uur; radio: NPO1 – elke zondagochtend van 7-10 uur). Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn staan centraal in dit programma dat al meer dan 40 jaar bestaat. Ook hun website (klik hier voor de homepage) is zeer de moeite waard, met veel informatie en mooie foto’s, zoals o.a. de fotoserie Vogels in de sneeuw. Bovendien kunt u zich hier aanmelden voor een gratis nieuwsbrief met veel interessante informatie.

Lex Drieduite is heel enthousiast over twee boeken die hij kocht: Kiosk in de stad en Hij ging als een ander mens de Pijp uit. Lees hier zijn recensie.

Bewegen is belangrijk voor ons allemaal, maar het is lastig om daar een regelmaat van te maken. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven om daarbij te helpen. Zo is er om te beginnen sinds november 2022 in onze Binnenhoftoren voor alle bewoners de mogelijkheid mee te doen met ‘Samen Bewegen’. Elke woensdagochtend van 10.00-10.45 uur. Het is leuk, gezellig en u hoeft er niet voor naar buiten. Lees hier meer. Daarnaast vonden we deze poster met oefeningen, beweegrichtlijnen en nog veel meer. En op de pagina’s Nederland in Beweging én Heel Nederland Thuis in Beweging op de site van Max Vandaag vindt u een heleboel filmpjes met oefeningen (ook op tv: elke werkdag om 9.15 op NPO2 en om 10.15 op NPO1). Verder biedt Senior Games Rotterdam een Beweegposter én een Beweegvideo aan met diverse oefeningen. Daarnaast hebben ze een YouTube-kanaal waar u verschillende video’s met instructies vindt, waaronder de Beweegvideo. Al met al flink wat variatie dus, de moeite waard om het eens te proberen. Als je eenmaal een ritme hebt gevonden, dan kan het zomaar een goede gewoonte worden. Veel succes!

Een leuke site voor wie geïnteresseerd is in Rotterdam, is de site van het Platform Wederopbouw Rotterdam. Doel van de site is alle wederopbouw in Rotterdam te ‘ontginnen’, zoals zij het zelf noemen. Resultaat is een keur aan artikelen en beeldmateriaal over verschillende gebieden, wijken en objecten in Rotterdam: veel feitelijke informatie, maar ook persoonlijke verhalen. De site is in 2016 gestart en er komen nog steeds onderwerpen bij, maar de hoeveelheid informatie is nu al aanzienlijk. Neem eens een kijkje, u vindt de site hier.

Voor wie van kunst houdt: het Rijksmuseum heeft een fraai platform online gezet: Stories, vol met interessante video’s, verhalen en prachtig beeldmateriaal. Klik hier om naar het platform te gaan.

Voor wie wat meer beweging wil in groepsverband: in het WION, praktisch naast de deur, wordt elke dinsdagmiddag van 13.45-16.00 uur bowls gespeeld. U bent van harte welkom om daar eens te komen kijken c.q. mee te doen. Meer informatie vindt u op de site van de indoor bowlsclub Rotterdam. Gezond bezig en nog gezellig ook!

Een leuke site om eens te bekijken is de site Blijtijds. Hier vindt u tips over allerlei onderwerpen, zoals Gezond,  Lifestyle, Op Stap, Pensioen & Geld en nog veel meer.  Ook leuk is de pagina ‘Kinderpraat’: grappige uitspraken van (klein)kinderen. 

Maak een tijdreis door de topografie van Nederland via de website Topotijdreis. Hier kunt u van elke plaats in Nederland zien hoe bebouwing en landschap door de jaren heen zijn veranderd. Behalve topografische kaarten (vanaf 1815) bevat de site ook luchtfoto’s (vanaf 2006). We lazen deze informatie op de website van SeniorWeb. Daar vindt u ook verdere uitleg over de site, klik daarvoor hier. Om rechtstreeks naar Topotijdreis te gaan klikt u hier.

Een prima manier om nieuwe dingen te ontdekken over steden én over kunstenaars die met die steden zijn verbonden: het boek Stedevaart van Jan Brokken. Wil Fux las het eind 2020 en was er zeer over te spreken. Lees hier zijn impressie, geschreven in december 2020.

Er is heel wat scheepvaartverkeer in ons gebied. U kunt het volgen op de webcams die het Havenbedrijf Rotterdam op haar site heeft gezet. Van Dordrecht en de Brienenoordbrug tot de Erasmusbrug, Hoek van Holland en Futureland op Maasvlakte 2. Beleef het hier. Als u de link aanklikt, ziet u een kaartje met een overzicht van de webcams in de haven. Klik op een van de rondjes, dan ziet u informatie over de plek van de camera. Klik vervolgens op ‘Bekijk live de beelden’.

Als u op zoek bent naar gegevens over uw familiegeschiedenis of wilt weten wat er in de krant stond op uw geboortedag, dan zou u dat (en nog veel meer) zomaar kunnen vinden op Delpher. Klik hier voor meer informatie. Daarnaast is ook op de site van het Stadsarchief Rotterdam heel veel informatie te vinden, uiteraard gerelateerd aan Rotterdam, maar ook over stamboomonderzoek. Klik hier voor de site. Zeer de moeite waard ook deze site eens te bekijken.

Wie het leuk vindt wat te leren, zou eens een kijkje kunnen nemen op de website leren.nl. Deze biedt een grote variatie aan gratis online cursussen (waarvan de meeste zijn gericht op onze nog werkende medemens, maar u vindt er bijvoorbeeld ook een Geheugencursus of een cursus Snellezen), en een uitgebreid overzicht van kennisbronnen op diverse gebieden (zoals Gezondheid, Taal en Computers & internet). De opmaak van de site had iets mooier gekund, het is vooral veel tekst. Maar de hoeveelheid informatie is groot. U zou er zomaar iets van uw gading kunnen vinden. 

Geniet u ook zo van de natuur? Dan is dit iets voor u: Adri de Groot gaat al meer dan twintig jaar de Nederlandse natuur in en vertelt aan de hand van prachtige foto’s over de vogels, beestjes en planten/paddenstoelen die hij voor zijn lens krijgt. Neem eens een kijkje op zijn website en/of meld u aan voor zijn gratis Vogeldagboek. U ontvangt dan (meestal) twee keer per week een e-mail met fraaie foto’s en heldere uitleg over wat Adri zoal op zijn pad tegenkomt. Zeer de moeite waard en erg leerzaam.

Voor wie graag films met historische onderwerpen uit de regio ziet, is het zeker de moeite waard de website van Bas Romeijn eens te bekijken. Zo vindt u daar bijvoorbeeld de film ‘Rotterdam wil uit de recessie’. De film gaat over een in 1936 gestarte actie om de economie weer op gang te helpen. Bekijk ‘m hier. Op de site van Bas Romeijn is nog veel meer te vinden. Klik hier om die te bezoeken.

Vindt u het een uitdaging om elke (werk)dag even een snelle spellingtest te doen? Meldt u dan aan bij de site Beter Spellen. Het is heel leerzaam en meedoen is gratis. U kunt kiezen uit drie niveaus en na aanmelding krijgt u elke werkdag een e-mail met een link naar de test van die dag. Elke test bevat vier spellingsvragen (multiple choice). U krijgt meteen de uitslag én een toelichting op het antwoord. Ook kunt u uw score vergelijken met het gemiddelde van alle deelnemers. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een andere taal of voor ‘rekenen’. Bekijk hier de site of klik hier om u aan te melden.

Bent u Rotterdammer(t) of geïnteresseerd in Rotterdamse zaken? Dan is het de moeite waard de site van Scheurmail eens te bekijken. U vindt ‘m hier. En als u hier klikt, kunt u zich aanmelden voor de gratis nieuwsbrief met een keur aan leuke weetjes, informatie en tips. U kunt zelf de frequentie van ontvangst bepalen: elke dag of 1x per week.

De Open Hof Kerk in Ommoord zendt haar diensten live uit. U kunt ze ook later terugkijken. U vindt ze door hier te klikken.

In Tweede Kamer in Oorlogstijd, een 7-delige online serie van Max, wordt u meegenomen langs bijzondere plekken aan het Binnenhof die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol hebben gespeeld. Het zijn korte afleveringen, van ongeveer 5 minuten. U kunt ze bekijken op de pagina Oorlogsverhalen – 75 jaar Bevrijding. Op deze pagina vindt u nog veel meer artikelen, columns, documentaires, series die gerelateerd zijn aan dit onderwerp.

Op de site Quiz-Vragen kunt u op verschillende niveaus gratis en online een quiz spelen. U kiest zelf de categorie en het niveau (makkelijk, normaal, moeilijk). Na het spelen krijgt u meteen de score en kunt u zien welke vragen goed of fout zijn beantwoord. Dit is ook een erg handige site als u een quiz wilt samenstellen om te spelen in groepsverband (vereniging, familiekring). Leerzaam én een leuke manier om uw brein vitaal en scherp te houden.