Hoe vaak bent u al niet langs de linkermuur van ons pand gelopen op weg naar het winkelcentrum of de metro? En hoe vaak is die ‘lijst’ u opgevallen, dat omkaderde stuk met niets erin? Een paar keer misschien en daarna zie je het niet meer. Op een gegeven moment liep Rik van der Neut langs die lijst en hij dacht: hier moet ik wat mee. Rik van der Neut (artiestennaam Riq Etiq) beschildert juist dat soort plekken om door een creatieve invulling ervan extra dynamiek te geven aan een buurt of omgeving.
Samen lukt het
Rik kwam online in contact met ons commissielid Jos Sens en zo is de bal gaan rollen. Door Riks inspanning en die van Pauline Montijn, onze secretaris, is de financiering rondgekomen. Het was erg verheugend dat zowel de gemeente Rotterdam en het Centrum Beeldende Kunst als onze verhuurder SOR wilden helpen om dit mogelijk te maken.
Bundel verhalen
Rik wilde de beschildering een compilatie laten zijn van verhalen van mensen uit de buurt, zowel willekeurige mensen in Ommoord als bewoners van onze toren. Hij had dat nog nooit eerder zo gedaan en ziet deze aanpak dan ook als een volgende stap in zijn ontwikkeling als kunstenaar. Op basis van de gesprekken die hij had met een aantal mensen maakte hij twee ontwerpen waarvan de bewonerscommissie er een heeft gekozen. En die prijkt nu op onze muur!
De verhalen zijn uiteraard zeer uiteenlopend en dat ziet u terug in het kunstwerk. Een kort overzicht van wat u ziet, van links naar rechts:
- In het omkaderde stuk helemaal links ziet u drie hoofden, die staan voor de diversiteit van Ommoord, en de zon. Het witte licht van de zon vertegenwoordigde voor een van de mensen die Rik sprak het licht van God.
- Daarnaast twee tekeningen boven elkaar: twee potjes babyvoeding. Rik sprak twee vriendinnen bij kinderboerderij de Blijde Wei die vertelden over hun ritueel: telkens als ze elkaar ontmoeten eten ze babyvoeding, gewoon omdat ze het lekker vinden.
- Naast de twee potjes ziet u een boomstam, gebaseerd op het verhaal van een meisje van vijf dat graag steentjes en schelpjes verzamelt wanneer ze buiten speelt. En die begraaft ze dan als een soort schat, in de buurt van boomstammen.
- De auto rechts daarvan is een brandweerauto met daarin een man met een fototoestel. Deze tekening is gebaseerd op het verhaal van een brandweerman die tijdens de eerste autoloze zondag op pad moest om een jongetje onder het ijs van de Rotte vandaan te halen. Terwijl hij met loeiende sirene over de President Wilsonweg reed, stonden bewoners van een bejaardentehuis in de buurt boos met hun wandelstok te zwaaien, want: autoloze zondag. Deze brandweerman is ook een enthousiast amateurfotograaf, vandaar de combinatie met het fototoestel in deze tekening.
- De grote figuur op het groene vlak staat voor God (het goede) die als het ware zijn armen uitspreidt om de figuur daarnaast, een duiveltje (het kwade) tegen te houden. Rik sprak iemand die regelmatig op het muurtje bij het winkelcentrum zit en dan veel met het evangelie bezig is. En met de zon, zoals verbeeld in het eerstgenoemde kader.
- Het vierkante kistje onder het duiveltje is een schatkistje dat weer teruggrijpt op het verhaal van het meisje dat haar ‘schatten’ begraaft.
- Rechts van het duiveltje zijn de Witte Bollen verbeeld, met vlammen, omdat ze al enkele keren in brand zijn gestoken. Rik heeft hierover gesproken met Peter Buisman, die de Witte Bollen heeft geadopteerd.
- Naast de Witte Bollen een afbeelding van de metro, op basis van het verhaal van bewoners van de toren die het heel fijn vinden dat ze de metro kunnen pakken om zo de diversiteit die Rotterdam te bieden heeft, te kunnen opzoeken.
- Op de metro een vogel, een kraai. Een bewoner vertelde dat die in de wijk veel voorkomen. (Had natuurlijk ook zomaar een duif of een meeuw kunnen zijn…..)
- Helemaal rechts ten slotte een soort peilstok met de cijfers 6.60. Zo ver beneden NAP wonen wij hier in Ommoord. Het is een van de laagste punten van Nederland.
Video
Rik heeft de verhalen van de bewoners die hij sprak opgenomen. Nu het kunstwerk gereed is, gaat hij een videocompilatie maken van deze verhalen, zodat de gedachte achter de afzonderlijke beelden nog duidelijker wordt. Wanneer de video klaar is, zullen we u dit uiteraard melden met een link ernaartoe.
Inmiddels heeft Open Rotterdam al een video geplaatst met daarin een kort gesprek met Rik terwijl hij de muurschildering maakt. Deze kunt u vinden op YouTube: https://youtu.be/EVaFV9D9wp8. Leuk om eens te bekijken.
Naam en onthulling
Over een naam voor het kunstwerk is Rik nog aan het nadenken. Die komt meestal vanzelf wanneer hij bezig is, zegt hij, dus dat gaan we nog horen. Wellicht wordt de naam bekendgemaakt wanneer het kunstwerk tijdens een kleine plechtigheid wordt ‘overgedragen’ aan de wijk. Rik wil dan de mensen die hebben bijgedragen, zowel financieel als met hun verhaal, uitnodigen aanwezig te zijn. Uiteraard is iedereen daarbij welkom. Zodra datum en tijd bekend zijn, laten we u dat weten.
Meer zien?
Kijk hier voor meer foto’s van de muurschildering: de situatie voor en na, en Rik aan het werk. Neem voor meer informatie over Rik van der Neut en zijn werk eens een kijkje op zijn website.