Welk vogeltje zingt daar?

(door Wil Fux)

Kunt u goed overweg met een smartphone? En wandelt of fietst u graag in de natuur? En bent u nieuwsgierig naar wat u daar ziet en hoort? 

Als u deze drie vragen met nee beantwoordt, dan kunt u dit stukje overslaan. Als u ze met ja beantwoordt, dan is de volgende app misschien ook voor u interessant. 

Met de app BirdNET kunt u met de microfoon van uw telefoon vogelgeluiden opnemen. De app analyseert die geluiden en vertelt u om welke vogelsoort het gaat, met vermelding hoe zeker deze analyse is. Tevens geeft de app een link naar de betreffende Wikipedia-pagina van de bewuste vogelsoort. De app bewaart al de analyses en slaat ook de plek op waar dat vogelgezang is opgenomen. 

Mijn eerste ervaring met deze app deed me verbazen hoeveel soorten vogels aan het zingen waren vlakbij de Binnenhoftoren, in de Wijktuin en het Ommoordse Veld. Een winterkoning bijvoorbeeld, een tjiftjaf, een zwartkop, de kleine karekiet en natuurlijk ook de vogels die we beter kennen, zoals de merel en de koolmees. De app is gratis te downloaden bij de Google Playstore.

Een echte ornitholoog zal voor deze app waarschijnlijk z’n neus ophalen, maar een volslagen leek op vogelkundig gebied als ik vindt hem buitengewoon leerzaam en ook leuk om te gebruiken. 

Veel plezier met dit speeltje. 

(toevoeging redactie: de app kan ook worden gedownload voor iPhones; te vinden in de App store van Apple)

11.5.2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.