Workshops over woonplezier

Via SOR ontvingen wij onderstaand bericht over online workshops met als onderwerp ‘woonplezier’. Het onderwerp is zeker interessant; deelname is gratis.

“Bij het ouder worden kunnen de wensen en behoeftes aan de woning en woonomgeving veranderen. In een samenleving die gericht is op zo lang mogelijk zelfstandig wonen, is het nodig om tijdig na te denken over de keuzes die dat met zich meebrengt en de mogelijkheden die er zijn om blijvend woonplezier te ervaren. Verhuizen of de woning aanpassen? Kleiner of groener wonen? In de eigen vertrouwde buurt blijven of juist liever dichter bij voorzieningen? Aanleiding voor Leyden Academy on Vitality and Ageing en ZorgSaamWonen om online workshops over woonplezier te ontwikkelen en gratis aan te bieden.

Woonwensen en thuisgevoel
Deze online workshops bestaan uit vijf e-mails, waarin deelnemers – vijftigplussers en wijkprofessionals – aan de slag gaan met (toekomstige) woonwensen. Iedere editie biedt actuele informatie en praktische kijk- en doe-opdrachten over thuisgevoel en woongeluk, woonwensen en woonvormen, leefomgeving, innovaties en toekomstperspectief. De reeks start op woensdag 8 september en wordt op 11 oktober afgesloten met een vrijblijvende, online slotbijeenkomst, met inhoudelijke presentaties en interactie om ervaringen te delen en van elkaar te leren.

Positieve invloed van woonplezier op welbevinden
De meeste woningaanpassingen om generatie-proof te kunnen wonen, gaan in op de (veronderstelde) behoeften met betrekking tot toegankelijkheid, veiligheid en hulpmiddelen. Omdat deze standaardoplossingen vaak zijn bedacht vóór ouderen en niet dóór ouderen, deed Leyden Academy in 2018 onderzoek naar het concept woonplezier. Woonplezier heeft drie belangrijke kenmerken:

  1. Persoonlijk – het betekent voor iedereen iets anders
  2. Veranderlijk – het is onderhevig aan persoonlijke en omgevingsveranderingen
  3. Interactief – met een emotionele betrokkenheid en verbinding door visite en burencontact

Wat blijkt? Woonplezier heeft een positieve invloed op het welbevinden, het geeft niet alleen energie en zelfvertrouwen, maar het draagt ook bij aan een goed humeur, geestelijke balans en fysieke gezondheid.

Ga voor het aanmeldformulier naar https://www.leydenacademy.nl/online-workshops-woonplezier/. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jacqueline Leijs: leijs@leydenacademy.nl, 071-5240960.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.