WtW: bypass

Voor de nieuwsgierigen onder ons die zich afvragen waarom de ene keer wel een puntje staat op het display (gevolgd door een 1, 2 of 3 – afhankelijk van de gekozen stand) van de WtW (Warmte-terug-Win) Unit en de andere keer niet, hierbij de uitleg.

Normaal gesproken, wordt de lucht die de woning wordt ingeblazen voorverwarmd door de afgezogen lucht. Dit is voornamelijk tijdens het stookseizoen belangrijk: warmte gaat dan niet (geheel) verloren maar wordt ‘teruggewonnen’.

Buiten het stookseizoen is dit niet wenselijk. Om nu te voorkomen dat de warme binnenlucht de koelere buitenlucht (‘s avonds en ‘s nachts) opwarmt, is de unit voorzien van een bypass, zodat beide luchtstromen elkaar niet ‘kruisen’. De klep opent en sluit automatisch bij een bepaalde buitentemperatuur.

Als de bypass is ingeschakeld, is dat te zien aan een punt in het display. Tijdens de koude maanden zal deze punt dus verdwijnen. In de praktijk zal de buitentemperatuur dusdanig laag moeten zijn dat het apparaat dat registreert; de toevoerkanalen hebben ook een aardige lengte en de lucht zal dan ook enigszins voorverwarmd worden. Dat zal verklaren waarom de punt ook in de wintermaanden af en toe nog verschijnt.

9.1.2021