2021 – Kiekjes van Koos

De staartmees is een algemene standvogel in ons land. Het is een beweeglijk vogeltje dat in loofbossen, struikgewas en parken vaak in groepen op zoek is naar voedsel (kleine insecten). Dit bolletje heb ik geportretteerd in de wijktuin van Ommoord.

Even heel iets anders, voor de verandering hier wat foto’s die ik tijdens een reis naar Egypte in 2011 heb gemaakt. En een heel klein beetje politiek. De tempel van Hatsjepsoet ligt in Deir El-Bahri aan de westelijke oever van de Nijl en maakt deel uit van een van de beroemdste monumenten ter wereld: de vallei der Koningen. Staatsvrouw Hatsjepsoet (betekent: eerste onder de vrouwen) was een van de weinige vrouwelijke farao’s die Egypte heeft gekend. Zij heeft geregeerd van ca. 1479 v. Chr tot 1458 v. Chr. Deze periode van 21 jaar is langer dan enige andere vrouwelijke Egyptische farao heeft geregeerd. Helaas heb ik ter plaatse geen afbeelding van koningin Hatsjepsoet kunnen maken. Een origineel zitbeeld van haar is te bezichtigen in het Rijksmuseum van oudheden te Leiden.
De egyptoloog Ramadan Hussein heeft onderzoek gedaan naar graven van het oude Egypte. Uit dit onderzoek bleek dat veel vrouwen in die tijd vooraanstaande posities bekleedden en veel zeggenschap hadden, misschien zelfs meer dan in de jaren 40 van de vorige eeuw. Gelukkig krijgt het nieuwbakken kabinet Rutte IV voor de helft vrouwen als bewindspersonen. Een zeer goede ontwikkeling want zeg nou zelf, de wereld is toch meer gebaat bij oestrogeen dan bij testosteron?

Het hoofdvoedsel van het winterkoninkje bestaat uit insecten (larven), spinnen, motten, vliegen en slakken. Een kruiwagen met tuinafval is bij uitstek de plek waar dit voedsel te vinden te is. (Rotterdam, kinderboerderij De Blijde Wei)

In de winter zie je het roodborstje in de stad veelvuldig verschijnen. Deze poseerde parmantig op het hek om door mij te worden gefotografeerd. (Ommoord, kinderboerderij De Blijde Wei)

Het geluid van een grote bonte specht die hard trommelde tegen de stam van een populier trok mijn aandacht. De afstand tot de vogel was groter dan het geluid deed vermoeden. Gelukkig had ik mijn 400 mm Fujinon-telelens op mijn camera zitten en wist ik toch nog deze foto te maken. (Kralingse bos nabij de plas.)

De aalscholver lijkt een zwarte vogel, maar feitelijk is zijn verenpak diep bronsgroen. Elk veertje van de bovenvleugels heeft een klein zwart randje. Dat geeft de aalscholver een geschubd uiterlijk.
Foto 1 Ommoord nabij de Rotte.
Foto 2 Drogende aalscholver. Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn.

Mooi sfeertje vanmiddag (25/11) in het Lage Bergse Bos.

De koolmees is een algemeen voorkomende vogel in ons land. Ik betrap me er wel eens op dat ik daarom denk “o, dat is maar een koolmees”. Maar als je de koolmees goed bekijkt is het een hele mooie vogel. Nu de bladeren van de bomen vallen is hij wat beter te zien. In de wijktuin van Ommoord kreeg ik de kans om hem te fotograferen.

De wollige bundelzwam leeft als parasiet op levende stammen van populieren. Na het sterven van de gastheer leeft de zwam nog lang door op het dode hout. Komt voor van september tot november. (Ommoord nabij de Rotte 22/11/21)

Rode kelkzwam in het Kralingse bos. De vruchtlichamen laten zich zien in de winter en het vroege voorjaar, vaak op bemost verterend hout.

Deze rietzanger zong zijn hoogste lied tussen het riet. Kinderdijk  Alblasserdam.

In de afgelopen zomer zijn er in de wijktuin van Ommoord op de binnenpaden houtsnippers gegooid. Op deze houtsnippers groeit mijn favoriete paddenstoel de oranjerode stropharia.

De herfstkleuren van de bomen op de Niels Bohrplaats zijn prachtig. Zo zie je maar, dat ook op een parkeerplaats in de stad de natuur zich van zijn mooiste kant laat zien.

Deze vliegenzwammen stonden in de duinen bij Schoorl. De verschillende vruchtstadia zijn goed te zien op de foto, met in de achtergrond de jonge vruchtlichamen en in de voorgrond een volgroeid exemplaar. De vliegenzwam leeft in symbiose met verschillende loofbomen, maar mocht je op zoek gaan naar deze iconische paddenstoel, dan maak je de grootste kans bij de berkenboom.

Deze Amethistzwammen stonden in de natuurparel de Maashorst in Brabant. Deze zwam leeft in symbiose met bomen, met de voorkeur voor beuk en eik. De paddenstoelen (vruchten) laten zich zien tussen juli en november.

Twee fraaie foto’s gemaakt in Drenthe, Lheebroekerzand: Honingzwammen en een landschapsfoto.

Witte kwikstaart bij de Oostvaardersplassen. Foto gemaakt vanuit vogelkijkhut ‘De Zeearend’.

De prachtvlamhoed leeft op dode stronken of aan de voet van levende bomen; vaak zoals op deze foto in bundels. Deze bundel stond in het Arboretum Trompenburg in Rotterdam.

De narcisridderzwam leeft in symbiose met loofbomen, met een voorkeur voor eik en beuk. Deze paddenstoel stond in Wassenaar op landgoed de Horsten.

Schotel van porselein beschilderd met bloeiende pioenen. China, Qing-dynastie, omstreeks 1720. Keizer Yongzheng (1723-1735). Tentoonstelling Yingdezhen. 1000 jaar porselein. Tot en met 9 januari 2022 te zien in het Museum Prinsenhof te Delft.

De discusvis wordt door veel liefhebbers beschouwd als de mooiste aquariumvis ter wereld. Ze zijn afkomstig uit het Amazonegebied. Deze discusvis is een briljante turquoise variatie en zwemt in mijn aquarium aan de Niels Bohrplaats 41.

Van het geslacht mycena zijn er in Nederland 80 soorten bekend. Op deze foto zien we de graskleefsteelmycena. Deze zwam leeft van dood materiaal (saprotroof). De vruchtlichamen zijn te vinden op strooisel in het bos van september t/m november. (Dwingeloo, Lheebroekerzand)

De karmijnrode bijeneter heeft zijn habitat in Afrika. Maar gelukkig hoef je niet helemaal naar Afrika te reizen, hij is namelijk ook te zien in Diergaarde Blijdorp.

De driekleurige glansspreeuw is een bewoner van Oost-Afrika die te bewonderen is in Diergaarde Blijdorp.

Grafkapel in de Stevenskerk te Nijmegen, gebouwd rond 1565. Links de kruisafname – een schilderij van Pieter de Kempeneer (Brussel; 1503-1580). De foto is gemaakt in hoog dynamisch bereik, waardoor er meer details zichtbaar zijn.

In de loop van de herfst zal Koos een aantal paddenstoelen de revue laten passeren. Zoals dit bijzondere exemplaar. Koos: “Als het duivelsei rijp is barst hij aan de bovenzijde open en spreidt de inktviszwam zijn felrode tentakels.” (Wassenaar; op landgoed de Horsten)

De oxide-groene kleur van de echte kopergroenzwam is een opvallende kleur in het bos. Het is wel even zoeken naar deze paddenstoel, daar hij een voorkeur heeft voor dichte struwelen in loof en naaldbossen. Deze zwam is een echte opruimer; zonder dit soort zwammen zou het bos in zijn eigen vuil omkomen. (Drenthe, tijdens een wandeling op de Hondsrug)

Ditmaal een heel ander soort foto van Koos. Hij schrijft: “Nu even een wat mindere foto met een leuk verhaaltje. Andrea zag op de reling van het balkon kleine keuteltjes liggen precies onder een opening tussen de muur en het plafond. Snel even een preparaat gemaakt en onder de microscoop gelegd. De resten van insecten in de keutels bevestigden ons vermoeden dat er vleermuizen boven ons hoofd wonen.” (Het pijltje op de foto wijst naar een insectenpootje. De foto is 200x vergroot.)

Kievit in een weiland bij Kinderdijk.

De roodoogmakikikker is door zijn bonte kleuren een van de bekendste kikkers van Midden-Amerika. Tijdens een nachtelijke excursie in het regenwoud van Costa Rica kwam ik deze prachtige kikker tegen.

Lepelaar aan het Ommoordseveld.
Het beschermingsproject van de Vogelbescherming heeft ertoe geleid dat de lepelaarpopulatie in ons land is gestegen van nog maar 170 naar 2.500 broedparen. Mooi dat er organisaties zijn die de natuur een warm hart toedragen.

Bijen zijn verzot op deze grote distel. In de keuken vind je de bloemknoppen van deze plant in veel recepten terug, maar dan moet de artisjok wel voor de bloei worden geoogst. Rotterdam; Arboretum Trompenburg  (voedselbos)

De kleuren van de Weidebeekjuffer zijn overweldigend en komen mooi uit tegen de onscherpe groene achtergrond. De Weidebeekjuffer is te vinden bij stromend water van redelijke kwaliteit en valt op door zijn vlinderachtige vlucht. Waterloopbos bij Marknesse in de Noordoostpolder.

Op 23 aug. was het volle maan en de hemel was mooi helder. Gunstig om eens een foto van de maan te maken. Om 22:30 uur statief, camera met telelens op het balkon gezet en klik ik heb je. (Rotterdam, Niels Bohrplaats 41)

De putter laat hier zien waarom zijn bijnaam distelvink is. (Waterloopbos bij Marknesse in de Noordoostpolder)

Spelen met mama (Blijdorp)

Deze jonge groene specht keek nog even om naar zijn belager, waarna hij snel het struikgewas in dook. Rotterdam, Kralingse Bos.

Een ijsvogel in het Kralingse Bos. Ik heb er 3 uur voor zitten wachten, maar dan heb je ook wat.

Op kraambezoek in Blijdorp.