2022 – Kiekjes van Koos

Ik wil het jaar 2022 afsluiten met een foto in de sfeer van de feestdagen. Een winterlandschap leent zich daar goed voor. Nu sneeuwt het niet zo vaak in Nederland dus moest ik diep in de archieven duiken. Op deze foto spreken Andrea en Koos naar eenieder onze kerst- en nieuwjaarswens uit. De foto is gemaakt in december 2007.

Deze dennenvoetzwam groeide aan de voet van een douglasspar. Foto is gemaakt op landgoed Singraven bij Denekamp.

Koos stuurde ons een serie foto’s van de Fraeylemaborg in Slochteren. Die hebben we bij elkaar gezet op een separate pagina. U vindt ze hier.

Porseleinzwam. Landgoed De Horsten te Wassenaar.

Parelamaniet.  Natuurgebied de Maashorst in Noord Brabant

De schubbige bundelzwam is een parasiet die te vinden is aan de voet van loofbomen en heel soms bij naaldbomen. Deze zwam brengt veel schade toe aan fruitbomen. Wanneer de gastheer dood is leeft de zwam nog een tijdje verder op het dode hout. De foto is gemaakt op het landgoed de Horsten in Wassenaar.

Als je fantasie op hol slaat, is dat een goed moment voor een fotografisch grapje. In het tijdschrift New Scientist staat een interview met astronoom Vincent Icke over het bestaan van buitenaards leven. Vincent zegt hierin dat deze vraag de afgelopen 100 jaar een hoofdrol speelt in allerlei sciencefiction series, boeken en films. De zoektocht naar buitenaards leven heeft zich sterk verankerd in de tijdgeest. Hoewel de zoektocht pas voltooid is wanneer we oog in oog staan met onze kosmische buren, betekent dit niet dat je er nu al iets zinnigs over kunt zeggen. Volgens Vincent behoeven wij niet bang te zijn voor intelligent leven buiten de aarde. Een geavanceerde buitenaardse beschaving heeft al heel lang vredelievend en constructief moeten samenwerken om zover te komen. Macht, overheersing en oorlog passen niet in zo’n samenleving. Indien ze wel oorlogszuchtig zouden zijn maken wij zeker geen schijn van kans.
De afbeelding bestaat uit vier opnamen die in de applicaties Photoshop en Sequator bewerkt zijn tot één foto.

Hier een plaatje om alvast in de sfeer van het najaar te komen. De kostgangerboleet is een typisch voorbeeld van een schimmel die parasiteert op een andere schimmel. De bol in het midden is de gastheer: de gele aardappelbovist. De eenmaal aangetaste bovist loopt grote schade op. Hij wordt van binnen hol en maakt geen rijpe sporen meer aan. De foto is gemaakt bij het Dwingelderveld-Lheebroekerzand in Drenthe.

Buizerd in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Veldsprinkhaan waarschijnlijk een Krasser

Sprinkhanen vallen niet op zolang ze stilzitten. Ze hebben vaak een goede schutkleur en gaan op in de omgeving. Deze veldsprinkhaan merkte ik op doordat hij vlak voor mij landde op een blad van een rietstengel. Nationaal park Weerribben-Wieden.

Op 09-08-2022 heb ik weer eens gebruik gemaakt van mijn jaarabonnement van diergaarde Blijdorp. In de Amazonica kwam ik deze malachietvlinder tegen. Deze vlinder komt voor in de neotropen van Brazilië tot Florida en Zuid-Texas.

 

Weidebeekjuffers komen voor langs kleine snelstromende beken. Helaas gaat de populatie in Nederland snel achteruit door biotoopvernietiging. Al eerder heb ik het mannetje de revue laten passeren; het is me nu ook gelukt om het vrouwtje te fotograferen.
1 vrouwtje, 2 mannetje. Foto’s gemaakt in het Waterloopbos te Marknesse.

Al heel lang ben ik op jacht voor een mooie opname van de koninginnenpage. Op 18-07-2022 werd ik aangenaam verrast toen ik de vlinder tegenkwam in het Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Deze torenvalk zette zijn kop wat scheef toen hij mij opmerkte, even later was de vogel gevlogen. Rottemeren nabij de jachthaven en de molen.

De Wijktuin is echt een pareltje in Ommoord. De gewone oeverlibel heeft er ook zijn intrek genomen.
Deze roerdomp sloop langs het riet bij de Zevenhuizerplas.

 

Het gebeurt niet iedere dag dat je een steltkluut goed voor de lens krijgt. Ik had het geluk deze gracieuze vogel aan te treffen bij de Zevenhuizerplas.

Het boomblauwtje is een van de vele soorten vlinders die in de Wijktuin voorkomen.

Vanaf de veranda op dek 8 van de ms Rotterdam kijk je regelmatig op de de rug van een meeuw. De spiegeling van de lucht in het onderliggende zeewater geeft een grafisch effect aan deze opname. Geirangerfjord, Noorwegen

Vlinder: de gehakkelde aurelia. Foto gemaakt in de tuin van Charlottenburg te Berlijn.

Beide ouders van de grote bonte specht vliegen af en aan met voedsel voor de jongen. Foto’s op het Ommoordse veld. In de oude boom bij de schuur waar de paarden staan.

Het blad van een braamstruik is een ideale plaats om jonge groene bladsnuitkevers te maken. De larven van deze in Nederland algemeen voorkomende kevers ontwikkelen zich onderaards, alwaar zij zich te goed doen aan boomwortels. Sommige van deze soorten zijn in staat om jonge bomen te doen afsterven. De kevers hebben een lengte van 5 tot 10 mm. Foto is genomen op het Ommoordse veld.

In de wijktuin van Ommoord bloeit de dagkoekoeksbloem prachtig.

We hebben allemaal wel eens gehoord van de bedwants, maar deze is niet de meest representatieve wants voor de familie van de wantsen. Er zijn op de wereld tienduizenden soorten wantsen. In Nederland zijn er 617 soorten wantsen waargenomen. De meeste wantsen voeden zich met plantensappen, maar sommige soorten zijn rovers en eten ook  insecten. Deze bruine wants van ongeveer 1 cm groot zat in de wijktuin van Ommoord op een braamstruik.

Koekoek! De pimpelmees komt uit de kast om opnieuw eten te gaan halen voor de hongerige jongen. Wijktuin in Ommoord.

De grutto is een oer-Hollandse weidevogel. Nog wel. Want de leefruimte waar de grutto gedijt staat zwaar onder druk. Waar het boerenbedrijf nog ruimte laat voor de natuur, daar gedijt de grutto. In 2015 is de grutto uitgekozen door het Nederlandse publiek tot nationale vogel.

Dit blauw muntgoudhaantje zat op de knop van een rododendron. Het is een kevertje uit de familie van de bladkevers en het is tussen de 6,5 en 9 mm groot. Met dit soort foto’s is het werken op de millimeter. De scherpte moet precies op het juiste punt liggen. Bijna heel de foto is onscherp behalve de kop van het kevertje. Foto is gemaakt in het Arboretum Trompenburg te Rotterdam.

Ooievaars hebben de reputatie om baby’s te brengen, maar nu zijn ze even bezig om ze te maken. Ooievaarsnest bij de kinderboerderij De Blijde Wei.

 

Ribes

De ribes is een struik met kleine, in trossen hangende, bloesem. Daarom moet je heel dichtbij komen om de ware schoonheid ervan te zien. Foto genomen in Ommoord aan de President Wilsonweg.

De ribes is een struik met kleine in trossen hangende bloesem. Daarom moet je heel dichtbij komen om de ware schoonheid ervan te zien. Foto genomen in Ommoord aan de President Wilsonweg.

Al eerder heb ik de blauwborst op de catwalk laten passeren, maar toen had zij nog geen rokje aan. Ackerdijkse plassen bij Berkel en Rodenrijs.

De gaaien zijn driftig in de wijktuin van Ommoord bezig om het nageslacht zeker te stellen. Deze gaai nam even de tijd om op de foto te gaan.

Haven van Maassluis

Op 1 april 1572 verloor de hertog van Alva zijn bril toen de Watergeuzen Den Briel veroverden op de Spanjaarden. Nu zou je zeggen, wat heeft dat te maken met een foto van de haven van Maassluis. Het pand achter het sluiswachtershuisje is het Coppelstockhuis. De veerman Coppelstock speelde op 1 april 1572 een belangrijke rol. Hij tipte de Watergeuzen dat Den Briel onbeschermd was door de Spanjaarden. Als Coppelstock dit niet had gedaan, hadden we nu misschien allemaal vloeiend Spaans gesproken.
Ik heb de foto in zwart-wit gezet om de sfeer van weleer te benaderen.

Er stond een bos tulpen op tafel en ik kon het weer niet laten om de camera te pakken.

Deze week (15/3; red.) ben ik naar de Ackerdijkse Plassen gegaan op zoek naar de blauwborst. Het vroege voorjaar en de zachte winter heeft ertoe geleid dat veel vogels eerder vanuit warme streken terugkeren naar hun broedgebied. Al eerder heb ik het vrouwtje van de blauwborst op de BHT010-site gepubliceerd. Het is gelukt om ook het mannetje met zijn prachtige kleuren te fotograferen.

Een zwaan op een vroege ochtend in de Krimpenerwaard.

Deze kroonkraanvogel kijkt mij indringend aan alsof hij zeggen wil: “Wat ben jij voor een rare snuiter met dat vreemde apparaat voor mijn snavel.” Foto gemaakt in vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn.

De blauwborst is een vrij talrijke zomervogel in ons land (april tot oktober). Sommige vogels overwinteren in Spanje en Portugal, maar de meeste trekken naar Afrika en India. Deze afbeelding toont het vrouwtje van de blauwborst en is gemaakt in het Hoge Bergsche Bos. Het mannetje heeft de mooie blauwe borst waar de vogel zijn naam aan dankt. Vorig jaar is het mij niet gelukt het mannetje van deze prachtige vogel voor de lens te krijgen. In april verschijnen de vogels weer in Nederland en ga ik een nieuwe poging wagen om een mooie foto van het mannetje te maken om deze te plaatsen op bht010.

De reigers zijn een familie vogels uit de orde van roeipotigen. De familie bestaat uit 66 soorten wereldwijd. In deze reeks zie je foto’s van zes verschillende soorten reigers. De afgebeelde Mexicaanse tijgerroerdomp behoort ook tot de reigerachtigen. Deze foto heeft nog een speciaal aspect, omdat deze roerdomp een prooi in de bek heeft, namelijk een jonge krokodil. Deze prooi heeft hij uiteindelijk niet kunnen verorberen, omdat moeder krokodil uit het water omhoog sprong waardoor de roerdomp het jong van schrik liet vallen. Iedereen in de boot was zeer onder de indruk van deze actie langs de rivieroever.

De halsbandparkiet is een papegaaiachtige vogel uit tropisch Afrika en Zuid-Azië, die ooit naar Europa is gehaald als volièrevogel. In de loop der jaren is een aantal van deze vogels ontsnapt of vrijgelaten. Zij bleken goed te aarden in West-Europa en konden zich vermenigvuldigen tot vele tienduizenden exemplaren en hebben zich ondertussen als exoot gevestigd. De mannetjes hebben de kenmerkende halsband. Bij het op de foto getoonde vrouwtje ontbreekt deze halsband. De foto is genomen in Ommoord op het pad langs de kinderboerderij De Blijde Wei.

De pimpelmees is een algemeen voorkomende vogel in ons land. Je ziet hem vooral in loofbosgebieden, struikranden, parken en tuinen. Het voedsel van de pimpelmees bestaat uit kleine insecten zoals rupsen, bladluizen en spinnen, verder aangevuld met zaden, noten en granen. Deze pimpelmees heb ik gefotografeerd in de wijktuin van Ommoord.
Ik wil van deze gelegenheid gebruikmaken om eenieder een voorspoedig, mooi en vooral gezond 2022 toe te wensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.