Madonna van de ramp

(door Wil Fux)

Het Nederlands Fotomuseum is sinds jaar en dag gevestigd in het voormalige werkplaatsengebouw van de Holland Amerika Lijn: Las Palmas, op de Wilhelminapier. Na een grondige verbouwing is daar de voormalige expositieruimte LP II bijgetrokken. In die extra ruimte is de komende jaren de tentoonstelling Eregalerij van de Nederlandse fotografie ondergebracht. Te zien zijn 99 foto’s die “maatschappelijke en artistieke impact hebben gehad en betekenisvol zijn voor de fotografie in Nederland”. Het is de bedoeling dat elke bezoeker zelf z’n honderdste foto kiest (maar dat was me digitaal te ingewikkeld).

De eerste foto’s op de tentoonstelling dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw, de laatste uit 2020 die ingaat op de relatie tussen de fotografie en de sociale media.

Een van de meest aangrijpende foto’s vond ik die van de geredde moeder met haar 2 kinderen in een amfibievoertuig tijdens de watersnoodramp van 1953. Die foto van Ed van Wijk ging, ook toen al, de wereld rond en belandde o.a. op de voorpagina van de Paris Match en kreeg de titel Madonna van de ramp!

Een tweede, meer recente foto uit 2006, is van Laurens Aaij. Die vertelt het verhaal van de groep paarden die door zware regens vastzaten op een ondergelopen kwelder voor de Friese kust bij Marrum en dreigden te verdrinken. Met name door de focus op het witte paard Freya krijgt deze foto een enorme emotionele lading. Laurens Aaij heeft er dan ook de Zilveren Camera mee gewonnen, en terecht!

Denk nu alstublieft niet dat er alleen rampenfoto’s getoond worden, integendeel. Van de beroemde fotograaf Cas Oorthuys is bijvoorbeeld de foto uit 1954 uit de Rotterdamse haven. Met zijn 6×6 Rolleiflex-camera maakte hij een foto van de stoomsleepboot Europa die een zwaar vrachtschip naar zee sleept. Het fotoboek uit 1959 waarin deze foto is opgenomen, werd hét fotodocument van de wederopbouw.

Erg fijn is dat elke bezoeker een klein boekje meekrijgt waarin de 99 verhalen bij die foto’s staan. Die informatie maakt de tentoonstelling nog waardevoller. Omdat hij nog een flinke tijd blijft zijn we zeker van plan om hem nog een keer te bezoeken. Gratis te bezoeken met de Rotterdampas of de Museumkaart. Doen!!!

(redactie: zie ook de site van het Fotomuseum)

21.10.2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.