Mooie verhalen over steden

Wil Fux heeft veel leesplezier beleefd aan het boek Stedevaart van Jan Brokken, dat begin dit jaar verscheen. Hieronder zijn impressie van dit boek (verkrijgbaar in de boekhandel en te leen in de bibliotheek).

“Houdt u en hield u van citytrips? En houdt u ervan om de kunst en architectuur in zo’n stad te bekijken? Dan bent u dit jaar waarschijnlijk veel tekort gekomen.

U kunt dat een beetje compenseren met het boek Stedevaart van Jan Brokken. Deze zoon van een dominee, opgegroeid in Rhoon, beschrijft in dat boek in 22 verhalen 22 steden aan de hand van een bekende kunstenaar: een kunstschilder, architect, componist of een schrijver.

Wat had Mahler met Amsterdam, waarom schilderde Meindert Hobbema het Laantje van Middelharnis, het Bergamo van Donizetti – de componist van talloze opera’s, het Valencia van de architect Calatrava, het Venetië van renaissanceschilder Bellini en nog veel meer. Brokken neemt je mee naar die steden, op zoek naar sporen van die kunstenaars uit de tijd dat ze daar leefden en werkten, en passant vertellend hoe het er in de huidige tijd uitziet.

Tussendoor schrijft hij ook over leuke persoonlijke herinneringen, bijvoorbeeld hoe hij als jonge jongen in de vakantie met zijn buurmeisje van Rhoon naar Ouddorp reisde, met de RTM-tram, daarna met de veerboot het Haringvliet over en vervolgens weer verder met de tram naar Ouddorp, met een onderbreking in Middelharnis.

In Bilbao was Brokken in de jaren zeventig en hij nam zich voor er nooit meer terug te komen. Maar nadat de bekende Amerikaanse architect Frank Gehry er zijn Guggenheim museum had gebouwd, dat in 1998 klaar was, werd Brokken toch nieuwsgierig. En wat een metamorfose: van een stinkende smerige industriestad aan de rivier de Nervion was aan de oevers van diezelfde rivier een hippe, moderne stad ontstaan met veel groen, een nieuwe metro, fijne wandel- en fietspaden en…. natuurlijk dat spectaculaire Guggenheim van Gehry.

In Parijs neemt Brokken je mee naar het Montmartre van eind 19e en begin 20e eeuw, toen die stad een hotspot was van zoveel kunstenaars, zoals Picasso, Van Gogh, Renoir, Debussy. En passant vertelt hij in een minibiografie over het leven van de componist Erik Satie.

Resumerend : in dit boek lees je over reizen en zoektochten die je misschien wel zelf had willen maken.”